TELEFON 53 26 77 22

For nogle uger siden spurgte jeg mine læsere, hvad der er den største udfordring, når det kommer til at spise sig fri for Type 2 diabetes. Topscoren var: 
Manglende motivation

Umiddelbart kunne man tro, det at have Type 2 diabetes er motiverende nok i sig selv. Det er i hvert fald en gængs holdning.

Men en ting er at have ønsket om at gøre noget ved sin diabetes, noget helt andet er at have nok motivation til rent faktisk at få det gjort. Både i dag og i morgen.
Hvad der gør det svært at komme i gang og holde fast, er lige så forskelligt som vi mennesker er forskellige. Der er dog flere ting, der går ofte igen fx:

  • Du mærker ikke noget til din diabetes i hverdagen
  • Du er forvirret (og handlingslammet) over alle de forskellige kostråd, du støder på
  • Det er uoverskueligt, fordi din søde tand får dig til at spise alt det forkerte sidst på dagen

Eller også kan det være at selvtilliden til at det kan lykkes er helt i bund, fordi du har forsøgt at tabe dig mange gange.

Er du et af de mange mennesker, der har været på utallige mislykkedes slankekure i tidens løb?
Som på trods af alle slankekurene og et slankebogsbibliotek der ville gøre enhver kostvejleder misundelig i dag vejer det samme – eller mere? Selvfølgelig er motivationen til at prøve igen lav.
Det er helt naturligt, at du beskytter dig selv mod endnu et nederlag ved ikke at prøve igen.

Problemet er bare – ligegyldig, hvad der står i vejen for dig:

Du ved godt, at hvis du ikke gør noget, vil din diabetes med al sandsynlighed blive værre og værre med tiden – også selvom du får diabetesmedicin.

Så det er nødvendigt at finde den motivation, hvilket jeg altid hjælper mine klienter med. Men du kan også selv gå i gang:

 

Få motivation til forandring

 

Motivation er den drivkraft, der gør os i stand til at lave forandring. Den kan have to retninger:

  • Væk-fra-motivation
  • Hen-imod-motivation

Du vil have begge slags motivation i dig, men ofte vil den ene være stærkere end den anden. Lad os kigge lidt nærmere på dem:

 

Find din Væk-fra-motivation

 

Din væk-fra-motivation kommer af alt det, du gerne vil undgå. Det værste der kan ske, hvis du ikke gør noget.

En meget almindelig væk-fra-motivation er udsigten til (mere) diabetesmedicin – især hvis du skal til at stikke sig.

Risikoen for følgesygdomme ved Type 2 diabetes er også noget der kan give motivation til at gøre noget. Følgesygdommene er ubehagelige at tænke på, men når du virkelig forestiller dig hvad der kan ske, kan det give stor motivation til at gøre noget.

  • Hvad frygter du mest i fremtiden?
  • Hvad vil du gerne undgå?

 

Lars startede i et individuelt diabetesbehandlingsforløb, fordi hans nabo (der også har diabetes) var startet i dialyse. Risikoen for følgesygdomme blev pludseligt meget nærværende, og Lars indså, at han måtte gøre noget.

 

Find din Hen-imod-motivation

 

Selvom der er meget motivation at hente i frygten, er det også rigtig vigtigt at blive motiveret af noget du gerne vil opnå. Det bliver en mere positiv indsats, end hvis det hele kun er drevet af frygt.

Din hen-imod-motivation kommer fra alt det, du ønsker dig. Det du gerne vil opnå både nu og i fremtiden. Det du gerne vil blive i stand til (igen).

  • Hvad vil du gerne blive i stand til i hverdagen?
  • Hvad vil du gerne blive i stand til i fremtiden?
  • Hvem ud over dig selv vil have gavn af det?

 

“Jeg er mormor til to skønne børn på 1½ og 4 år. Jeg vil rigtig gerne have kræfter til at lege mere med dem.” Marianne

 

Motivation får dig i gang – Viden og færdigheder får dig i mål

 

Når du bliver klar over, hvorfor forandringen er vigtigt for dig, stiger din motivation til at komme i gang. Hvis du ikke er motiveret, sker der ikke noget. Andre kan have store ambitioner og ønsker på dine vegne, men det er dig selv, der skal være motiveret.

Derefter skal du selvfølgelig vide, hvad du skal gøre for at spise dig fri for Type 2 diabetes. Der er nogle nye ting du skal lære, og nogle gamle mønstre du skal have afmonteret.

Heldigvis behøver det ikke være så svært, som det lyder.

Jeg hjælper dig gerne videre med 20 minutters gratis Spis dig fri Mentorsamtale. Læs mere og book din gratis tid med det samme >>

 

Du kan også lære meget mere om Type 2 diabetes, og hvordan du spiser dig fri i min bog ”Spis dig fri for Type 2 diabetes”.

Jane Kudsk

Jane Kudsk

Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.

Modtag nyhedsbrevet fra Spis dig fri og Triba

- og få guiden "9 Trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes".

 

I nyhedsbrevet sender jeg dig viden og inspiration om diabetes, mad og sundhed, samt tilbud på mine ydelser.

 

G1.5 - Nyhedsbrev Spisdig fri

TAK for din tilmelding!