TELEFON 53 26 77 22

Madglæde betyder meget for mig.
Jeg arbejder for, at mad er noget, vi glædes over og forkæler os selv med.

Men sådan er det desværre langt fra altid.

Til et af mine foredrag, husker jeg tydeligt en modig kvinde, der rakte hånden op og delte sine tanker om madglæde.
Hun fortalte ærligt, at hendes madglæde og lyst til at spise var blevet helt ødelagt, siden hun fik Type 2 diabetes.
Alt gik op i at spare på sukker og fedt, prøve at tabe sig og spise sundt.
Hendes mad var blevet kedelig.
Og hendes forhold til mad anstrengt.

Kender du det?

Vil du gerne føle madglæde frem for dårlig samvittighed, så læs med i dette blogindlæg, hvor jeg også sætter lys på andre myter og mønster, der kan gå ud over madglæden. Det er ikke kun vigtigt for dit velvære, men også for dit helbred og din vægt.

 

Kan man være madglad OG normalvægtig?

 

Ud over at diabetesdiagnosen kan være ødelæggende for madglæden, har jeg også fået øje på en falsk myte, vi ikke taler så meget om.

Nemlig myten om at:
”Man bliver overvægtig af at være madglad”

Kan du genkende den? Eller i hvert fald tanken om, at man er særligt madglad, hvis man er overvægtig?

Jeg vil gerne udfordre denne myte og tænker, at det i mange tilfælde måske er lige omvendt – i hvert fald når vi taler om ægte madglæde – den uden dårlig samvittighed.

En af mine rigtig gode kollegaer fra dengang jeg arbejde på det kommunale Sundhedscenter i Kolding, var på et tidspunkt med til et af mine foredrag. Hun sad på en af de bagerste rækker.
Undervejs talte jeg om, at jeg ønsker, at mad skal være forbundet med noget dejligt:
At jeg selv er meget glad for mad.

På rækken foran min tidligere kollega sad to kvinder, hvor den ene hviskede halvhøjt til den anden:
”Hun ligner nu godt nok ikke en, der er meget glad for mad”.
Det var mig hun talte om.
Da jeg bagefter hørte om denne bemærkning, kom det faktisk bag på mig, og jeg har siden tænkt på det igen og igen.
Det er jo nok, fordi jeg er forholdsvis høj og slank, at jeg åbenbart ikke ligner en, der er glad for mad.

Men sagen er den, at jeg er glad for RIGTIG mad.
Mad der smager godt og giver mig energi – og glæde!
Jeg er så heldig at være gift med en mand, der er virkelig god til at lave mad, der smager himmelsk.
Og selv øver jeg mig meget i at tilsmage maden omhyggeligt.

Bevares jeg spiser da også mad, der ikke er i den sunde ende af skalaen. Jeg kan også tænke bagefter – hvorfor spiste jeg dog det?
Du kan godt møde mig på stranden en sommerdag sammen med ungerne og noget snasket take away – en dag, hvor det enten skal være nemt, eller det bare er det vi har lyst til.

Når du overvejende spiser det mad kroppen har brug for, er der også plads til lidt af det andet.
Med god samvittighed.

INGEN lever eller spiser ”perfekt” altid, og det er heller ikke målet.
For mig er målet madglæden – den ægte madglæde uden dårlig samvittighed – fordi den hænger sammen med livsglæde.

Kvindens bemærkning fik mig for første gang til at indse, at madglæde forbindes med overvægt.
Hvis man tror, at man bliver overvægtig af at være glad for mad, så kan jeg da godt forstå, at madglæden har trange kår.
Men jeg køber den ikke.

Jeg tror, at overvægtige desværre kommer til at omtale sig selv som madglade, som en dårlig undskyldning.
Min erfaring er at når man spørger ind til det, kan madglæden ligge på et meget lille sted.

Overvægt er en kompliceret sygdom og/eller ubalance i kroppen, og det handler ikke kun om at man har spist for meget – ergo at man er ”madglad”.
Madglædens modsætninger: den dårlige samvittighed, skylden og skammen er i høj grad medvirkende årsager til overvægt, fordi der opstår en ond spiral, hvor man prøver at spise de dårlige følelser væk.
Mad er super effektiv til at dulme følelser. Om ikke andet så et kort øjeblik.

 

Gamle spisemønstre stjæler madglæden

 

Jeg møder mange, der er fanget i gamle spisemønstre af trøstespisning og overspisning. Mad fylder virkelig meget i deres bevidsthed døgnet rundt.
Uden at maden er forbundet med glæde.
Hvis den er, er det en meget kortvarig glæde.

Du kan måske føle, at du lige skal forkæle dig selv med noget lækkert.
Men lynhurtigt bliver du ramt af en stor hammer af dårlig samvittighed, skyld og skam, når du har spist ”det forkerte” (eller allerede mens du spiser..?).
Og så er det så som så med madglæden.

Heldigvis har jeg som certificeret Madmentor en stor værktøjskasse til at hjælp mine klienter ud af disse gamle mønstre, så de kan få madglæden tilbage.
Hvis du selv trøste- eller overspiser, kan du prøve at lave en liste over ulemperne ved dit spisemønster – OG fordelene. Spørg dig selv hvor det stammer fra, og hvordan det har hjulpet dig. Kig på det lidt udefra og tænk over, om det skal blive ved med at styre dig.

Med den rette hjælp kan det godt lade sig gøre at tage kærligt hånd om et forstyrret eller anstrengt forhold til mad.

 

Hvad gør man, når der er mad, man som diabetiker ikke kan tåle?

 

Kvinden jeg fortalte om i starten af dette blogindlæg, oplevede at hendes madglæde og lyst til at spise var blevet helt ødelagt, siden hun fik Type 2 diabetes.
Jeg synes, det er trist, men jeg genkender billedet.
Det ER svært, når man ikke bare kan spise, hvad man har lyst til.
Men sådan behøver det ikke være…

Jeg vil gerne lære dig at spise mad, der sænker blodsukkeret helt naturligt.
SAMTIDIG med at du spiser mad, der smager virkelig godt.
For jeg synes, mad er fantastisk.
Selvfølgelig er der også ting du skal vælge fra.
Men der er også masser af velsmag, du kan vælge til.
Derfor gælder det om at holde fokus på det, du GERNE må spise – og så forkæle dig selv med det.
Chancen for succes stiger.
Og mad bliver igen noget, du NYDER.

Lav mad til dig selv, der smager fantastisk OG styrker din krop og giver energi til at leve livet – det er ren selvkærlighed.
Du har fortjent det, har du ikke?
Jeg er i hvert fald sikker på, du har mennesker omkring dig, der synes, du har fortjent det…

Lyder det godt?
Men er det alligevel ikke helt nemt?

Mange har glæde af at få konkret hjælp til at komme ordentligt i gang.
Jeg vil også rigtig gerne hjælpe dig.
Jeg har udviklet mine forløb til at få dig godt igennem den proces, det er at ændre madvaner enten med det formål at sænke dit blodsukker og medicinbehov og/eller tabe dig i vægt på en selvkærlig og langsigtet måde.

Vil du opleve ægte madglæde, selvkærligt vægttab og få mere energi til hverdagen med et lavere og mere stabilt blodsukker?

 

KØB BOGEN! Lær meget mere om kolesterol, fedt og blodsukker i bogen

Spis dig fri for Type 2 diabetes

– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt

Bestil bogen her  – FRI FRAGT >>

Jane Kudsk

Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.

Modtag nyhedsbrevet fra Spis dig fri og Triba

- og få guiden "9 Trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes".

 

I nyhedsbrevet sender jeg dig viden og inspiration om diabetes, mad og sundhed, samt tilbud på mine ydelser.

 

TAK for din tilmelding!