TELEFON 53 26 77 22

Kender du det med at blive helt svimmel af sult?

Eller at du bliver nødt til at spise hver 2. time for at undgå at gå sukkerkold?

Sådan havde jeg det før i tiden.

Og sådan plejede en kvinde jeg talte med forleden også at have det.

Lad os kalde hende Lene.

Hun vejer for meget.

Føler hun har prøvet alt.

Første gang jeg talte med hende, udtrykte hun selv, at hun havde en rygrad som en regnorm.

Fordi alle hendes forsøg er mislykkedes.

 

Men forleden var der et andet glimt i hendes grønne øjne.

Hun er begyndt at være mæt! Og det har givet mere ro og overskud. Og lyst til at fortsætte.

 

Hun er nemlig begyndt at spise mere fedt. Og mindre kulhydrat.

Det med at spise mindre kulhydrat – altså brød, ris og pasta – det har Lene prøvet før.

Men den store forskel denne gang er fedtet.

 

Som jeg tidligere har skrevet om her, så blev vi kollektivt bange for fedt, da vi fik vores første kostråd for 40 år siden.

Og du hører stadig fra læger og diætister, at du skal spare på fedtet og spise 6 gange dagligt.

At du skal spise mindre og bevæge dig mere.

Du kan godt tabe dig med den strategi. Men du kan også være nogenlunde sikker på at tage det hele på igen. (Måske har du prøvet det mange gange!)

Og få en følelse af at du ikke slår til.

Og at der er noget galt med din rygrad. (Ligesom Lene).

 

Men det er hverken dig eller din rygrad, der er noget galt med.

Det er strategien og kostrådene.

 

Den fatale misforståelse er at spare på fedtet.

For når du sparer på fedtet – som du nok har gjort i rigtig mange år – så vil du automatisk spise en masse kulhydrater i stedet for.

Og kulhydraterne får blodsukkeret til at stige. Og gør dig sulten. Og sukkersulten.

Og får dig til at gå ”sukkerkold”, hvis der går for lang tid mellem du spiser.

Indtil for få år siden spiste jeg altid i formiddagspausen på arbejdet. Ligesom alle de andre. Og jeg havde altid en reserve-snack i håndtasken. For hvis jeg ikke fik noget at spise sådan ca. hver 2.-3. time, så fik jeg det virkelig dårligt.

Sådan har jeg det ikke længere. Og det er også sådan Lene er ved at vænne sig til at have det.

For jeg spiser meget mere fedt i dag, end jeg gjorde tidligere.

På et tidspunkt var jeg ikke længere sulten i løbet af formiddagen.

Og mine reserve-snacks blev skiftet ud med en flaske olivenolie, som jeg altid tog med ned til kantinen til frokost. For lige at supplere kantinemaden. (Og jo – mine kollegaer der i kantinen på Sundhedscenteret kiggede noget – men jeg tror måske, at de vænnede sig til det).

For fedt mætter.

Og fedt påvirker ikke blodsukkeret. Så du går ikke ”sukkerkold”.

 

Og som bonus får du effekten med det samme.

Fedt mætter fra første måltid, du begynder at spise det.

Det er ikke noget, du skal vente i månedsvis på at mærke. (Og det er godt for motivationen)

 

Det andet råd om at spise 6 måltider om dagen – 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider – er opstået, fordi kulhydraterne simpelthen ikke kan holde os gående ret lang tid af gangen.

Men kroppen har egentlig ikke godt af at være i gang med at fordøje hele tiden. Og blodsukkeret suser op og ned.

Ved at spise fedt kan du nøjes med at spise 3 gange dagligt. Nogen nøjes endda med 2 gange.

Det giver kroppen mere ro.

Og dit blodsukker falder dramatisk.

Meget mere end nogen form for diabetesmedicin kan klare.

 

Pointen er altså at slutte fred med fedtforskrækkelsen.

Måske er det svært og grænseoverskridende for dig.

Du har nok også en sund, naturlig skepsis, der skal udfordres lidt.

Men jeg kan love dig med sikkerhed, at fedt gør dig mæt.

En dejlig stabil mæthed, hvor du undgår at blive brutalt sulten efter få timer.

 

Lær meget mere om kolesterol, fedt og blodsukker i bogen

Spis dig fri for Type 2 diabetes

– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt

Bestil bogen her  – FRI FRAGT >>

Jane Kudsk

Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.

Modtag nyhedsbrevet fra Spis dig fri og Triba

- og få guiden "9 Trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes".

 

I nyhedsbrevet sender jeg dig viden og inspiration om diabetes, mad og sundhed, samt tilbud på mine ydelser.

 

TAK for din tilmelding!