Kender du det med at blive helt svimmel af sult?
Eller at du bliver nødt til at spise hver 2. time for at undgå at gå sukkerkold?
Sådan havde jeg det før i tiden.
Og sådan plejede en kvinde jeg talte med forleden også at have det.
Lad os kalde hende Lene.
Hun vejer for meget.
Føler hun har prøvet alt.
Første gang jeg talte med hende, udtrykte hun selv, at hun havde en rygrad som en regnorm.
Fordi alle hendes forsøg er mislykkedes.
Men forleden var der et andet glimt i hendes grønne øjne.
Hun er begyndt at være mæt! Og det har givet mere ro og overskud. Og lyst til at fortsætte.
Hun er nemlig begyndt at spise mere fedt. Og mindre kulhydrat.
Det med at spise mindre kulhydrat – altså brød, ris og pasta – det har Lene prøvet før.
Men den store forskel denne gang er fedtet.
Som jeg tidligere har skrevet om her, så blev vi kollektivt bange for fedt, da vi fik vores første kostråd for 40 år siden.
Og du hører stadig fra læger og diætister, at du skal spare på fedtet og spise 6 gange dagligt.
At du skal spise mindre og bevæge dig mere.
Du kan godt tabe dig med den strategi. Men du kan også være nogenlunde sikker på at tage det hele på igen. (Måske har du prøvet det mange gange!)
Og få en følelse af at du ikke slår til.
Og at der er noget galt med din rygrad. (Ligesom Lene).
Men det er hverken dig eller din rygrad, der er noget galt med.
Det er strategien og kostrådene.
Den fatale misforståelse er at spare på fedtet.
For når du sparer på fedtet – som du nok har gjort i rigtig mange år – så vil du automatisk spise en masse kulhydrater i stedet for.
Og kulhydraterne får blodsukkeret til at stige. Og gør dig sulten. Og sukkersulten.
Og får dig til at gå ”sukkerkold”, hvis der går for lang tid mellem du spiser.
Indtil for få år siden spiste jeg altid i formiddagspausen på arbejdet. Ligesom alle de andre. Og jeg havde altid en reserve-snack i håndtasken. For hvis jeg ikke fik noget at spise sådan ca. hver 2.-3. time, så fik jeg det virkelig dårligt.
Sådan har jeg det ikke længere. Og det er også sådan Lene er ved at vænne sig til at have det.
For jeg spiser meget mere fedt i dag, end jeg gjorde tidligere.
På et tidspunkt var jeg ikke længere sulten i løbet af formiddagen.
Og mine reserve-snacks blev skiftet ud med en flaske olivenolie, som jeg altid tog med ned til kantinen til frokost. For lige at supplere kantinemaden. (Og jo – mine kollegaer der i kantinen på Sundhedscenteret kiggede noget – men jeg tror måske, at de vænnede sig til det).
For fedt mætter.
Og fedt påvirker ikke blodsukkeret. Så du går ikke ”sukkerkold”.
Og som bonus får du effekten med det samme.
Fedt mætter fra første måltid, du begynder at spise det.
Det er ikke noget, du skal vente i månedsvis på at mærke. (Og det er godt for motivationen)
Det andet råd om at spise 6 måltider om dagen – 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider – er opstået, fordi kulhydraterne simpelthen ikke kan holde os gående ret lang tid af gangen.
Men kroppen har egentlig ikke godt af at være i gang med at fordøje hele tiden. Og blodsukkeret suser op og ned.
Ved at spise fedt kan du nøjes med at spise 3 gange dagligt. Nogen nøjes endda med 2 gange.
Det giver kroppen mere ro.
Og dit blodsukker falder dramatisk.
Meget mere end nogen form for diabetesmedicin kan klare.
Pointen er altså at slutte fred med fedtforskrækkelsen.
Måske er det svært og grænseoverskridende for dig.
Du har nok også en sund, naturlig skepsis, der skal udfordres lidt.
Men jeg kan love dig med sikkerhed, at fedt gør dig mæt.
En dejlig stabil mæthed, hvor du undgår at blive brutalt sulten efter få timer.
Lær meget mere om kolesterol, fedt og blodsukker i bogen
Spis dig fri for Type 2 diabetes
– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt
Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.
Kære Jane
Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad det er for olie, du anvender?
I min salat bruger jeg hvidløg i olie og solrørrede tomater i olie – er det noget, der feder? Og betyder det noget for blodsukkeret?
Jeg elsker figner og dadler ,, men de er vel ikke gode for blodsukkeret?
På forhånd 1000 tak
Kh
Benthe
Kære Benthe,
Jeg anbefaler en god jomfru olivenolie. Kokosolie er også godt til fx at stege i. Hvidløg og soltørrede tomater i olie kan indeholde kulhydrater, men det kan du tjekke på glasset. Figner, dadler og andet tørret frugt har et højt indhold af sukker, så nej de er desværre ikke gode for blodsukkeret. Venlige hilsner fra Jane
Hej Jane
Jeg har været forbi denne side flere gange, men er skeptisk.
Er 67 år og er meget bevidst om at der skal spares på fedt, af hensyn til hjerte-Karsygdomme. Derfor savner jeg noget info der rækker ud over forholdet med diabetes.
Det hjælper jo ikke at undgå diabetes, hvis man dør af en blodprop.
MVH
Hej Anette,
Da vi blev bange for fedtet var det pga. teorier om at fedtet og især det mættede fedt øger risikoen for hjerte-karsygdomme. Men forskningen viser, at det gør det ikke. De fleste får pænere kolesteroltal af at spise mere fedt og mindre kulhydrat. Gå efter naturlige fedtstoffer så er det ganske sundt. Venlig hilsen Jane
Kære Jane
Hvordan med det mættede fedt i fx creme fraiche, smør, fløde, kød?
Hvordan er den slags fedt, set ift at spise mere fedt?
Olivenolie og rapsolie, fisk, avokado etc er jo også fedt – men umættet fedt.
Hvordan ser du på forskellen på det umættede kontra det mættede – set ift diabetes, hjertekarsygdomme etc?
Mvh Helle
Kære Helle,
Mættet fedt er ok! Vi har været bange for det mættede fedt i mange år, hvilket har medført, at vi har spist en masse industrielt fremstillet fedt og planteolier. Men det viser sig at være meget værre, fordi det er med til at øge betændelsen i kroppen. Vælg fedt fra gode naturlige kilder og helst økologisk. Venlig hilsen Jane
Hvad så hvis man har arveligt for højt kolesterol tal?
Mvh. Lene
Hej Lene,
De fleste får pænere kolesteroltal af at spise mere fedt og mindre kulhydrat. Så selvom du har arveligt højt kolesteroltal, kan du godt have gavn af mere naturligt fedt. Vi er alle forskellige, så derfor er det selvfølgelig vigtigt at lægen holder øje med dine tal.
Venlig hilsen
Jane
Jeg er glad for den Bornholmske RASPOLIE og bruger LURPAK smør bar. Hvordan er det, GODT eller DÅRLIGT
MED VENLIG HILSEN
Joanna Møller
Hej Joanna, Jeg ville vælge den rigtige smør fremfor smørbar. Rapsolie er okay, når den er koldpresset, men helst ikke store mængder hver dag.