TELEFON 53 26 77 22

Kan du huske, da vi op gennem 1990’erne lærte at skrabe brødet, og at Jensen skulle lette sovsen?

Myndighederne gjorde en brav indsats for at lære os at spare på fedtet og i stedet spise mere kulhydrat.

Tyndere ost på tykkere brød.

Alt sammen for at gøre os sundere.

Men blev vi nu også det?

Eller har kostrådene mon en stor del af ansvaret for at mindst hver tiende dansker i dag har diabetes eller prædiabetes? Det mener jeg, at de har.

 

Dengang vores mad blev Light

 

Myndighedernes kampagner i 1990’erne virkede.

Vi begyndte at spare på fedtet.

Du er sikkert også en af de mange danskere, der blev fedtforskrækket. Eller som i hvert fald begyndte at føle dårlig samvittighed over at spise sovs, smør, fed ost og flødeskum..

Og se bare på hylderne i vores supermarkeder. De blev – og er – oversvømmet af fedtreducerede light-produkter:

Mini-mælk, Light mayonnaise, Skummetmælksyoghurt, Minarine, 10+ oste, Fedtfattig leverpostej og Magre spegepølser…

Men når man tager fedtet væk, forsvinder både smag og konsistens.

Så produktudviklerne i fødevareindustrien fik travlt.

De fremstillede disse nye – mere eller mindre spiselige – produkter uden fedt ved at erstatte fedtet med vand, salt, konsistensmidler og andre spændende tilsætningsstoffer – som vores krop ikke aner, hvad den skal bruge til. Og sukker.

Masser af sukker.

Senere er noget af sukkeret så blevet erstattet af diverse sødemidler – som kroppen heller ikke aner, hvad den skal bruge til.

Så fedtforskrækkelsen har altså betydet, at vores mad er blevet mere og mere forarbejdet i retning af noget, der i mindre og mindre grad minder om mad.

 

Vi bliver mere og mere syge – Ups!

 

Og prøv så lige at forestille dig, at fedt slet ikke er farligt.

Heller ikke mættet fedt.

Altså naturligt fedt. Som en del af rigtig mad.

For det ved vi i dag:

Naturligt fedt er ikke farligt! Men det er derimod sundt og godt for os.

Så giver eksplosionen i folkesygdomme de seneste 40 år pludselig god mening.

Diabetesepidemien. Fedmeepidemien. Epidemien af demens, depression og andre psykiatriske sygdomme. Og alle de andre epidemier.

De har ramt hele den vestlige verden – og alle andre lande, hvor man har overtaget vestlige madvaner. Og mennesker bliver ramt i en tidligere og tidligere alder. Hvilket betyder, at de skal leve med de her sygdomme i mange år.

I Danmark er antallet af diabetikere fordoblet i perioden 2002-2012. (jeps lige i perioden efter fedtforskrækkelsens indtog) Og tallet er godt i gang med at blive fordoblet igen. 1)

Hver femte dansker har i dag diabetes eller prædiabetes – men langt de fleste ved det bare ikke. For det kommer snigende, og det er ikke nødvendigvis noget, man mærker til at starte med.

 

Men hvorfor ændrer de så ikke kostrådene?

 

Nye forskningsstudier, der samler op på de sidste 40-50 års forskning, konkluderer, at der tilbage i 1980’erne ikke var videnskabelige beviser for, at fedt er farligt.2)

Og det er stadigt ikke lykkedes at bevise det. Selvom videnskabsfolk har forsøgt i mange år.

Men det, at vi har hørt, at fedt er farligt gennem snart 40 år, gør det svært at tro det modsatte.

Og for forskere og myndigheder er der både politik, prestige og penge (store penge!) på spil, hvilket gør det endnu sværere at ændre kurs.

Men hvis du vil have det bedre, er der god grund til at slutte fred med fedtet. Og spise rigtig mad, der giver energi og gør dig glad.

Vil du høre meget mere om vores kostråd, og hvordan du vender dem om til din fordel, så kommer jeg rundt i landet og holder foredrag se aktuelle datoer her.

Du kan også få mine ”9 trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes”. Du bliver samtidig tilmeldt mit nyhedsbrev – som du til enhver tid kan afmelde dig igen, hvis du ikke ønsker at få ny viden og nyttige tips fra mig.

1) Diabetesforeningen

2) Dietary fat guidelines have no evidence base: where next for public health nutritional advice? Z. Harcombe, 2016 (link til artiklen)

KØB BOGEN! Lær meget mere om kolesterol, fedt og blodsukker i bogen

Spis dig fri for Type 2 diabetes

– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt

Bestil bogen her  – FRI FRAGT >>

Jane Kudsk

Jane Kudsk

Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.

Modtag nyhedsbrevet fra Spis dig fri og Triba

- og få guiden "9 Trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes".

 

I nyhedsbrevet sender jeg dig viden og inspiration om diabetes, mad og sundhed, samt tilbud på mine ydelser.

 

G1.5 - Nyhedsbrev Spisdig fri

TAK for din tilmelding!