TELEFON 53 26 77 22

Langt de fleste diabetikere jeg møder føler ofte dårlig samvittighed.

Som for eksempel en kvinde jeg talte med. Hun følte, at det var fuldtidsarbejde at have diabetes 2. Fordi der altid var noget at have dårlig samvittighed over.

Måske er du også en af dem, der har konstant dårlig samvittighed?

Over hvad du spiser?

Eller hvad du ikke spiser?

Ja hele din livsstil?

 

Det nytter bare ikke rigtig noget.

Den dårlige samvittighed gør ikke noget godt for hverken din livskvalitet eller dit nærvær med dem, du holder af.

 

Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at få mindre dårlig samvittighed. Her får 3 måder du kan tage fat i med det samme.

 

1. Acceptér følelsen af dårlig samvittighed

Det er vigtigt, at du accepterer, at din dårlige samvittighed er en naturlig ting. Det er en følelse, vi alle sammen har. Og som alle andre følelser er den okay. Den skal bare ikke tage overhånd.

Hvis du prøver at undertrykke den, ender den bare med at blive større, og gøre dig i endnu dårligere humør. På den der måde, hvor du får dårlig samvittighed over altid at have dårlig samvittighed.

Derfor er det bedre for dig at trække den dårlige samvittighed frem i lyset og acceptere den. På den måde kan du også blive bedre til at håndtere den.

Du kan lære at vende din dårlig samvittighed til noget positivt ved at være opmærksom på, hvornår den dukker op.

Så kan du bruge den til at tage nogle bevidste valg, så du kommer til at leve mere autentisk og i overensstemmelse med dine ægte ønsker.

  •  Skriv en liste over alle de ting, der giver dig dårlig samvittighed.

2. Stop med at sige ”burde”

Læg mærke til hvornår du siger eller tænker ”Jeg burde…”

Alt det du burde gøre, giver dårlig samvittighed. Fordi du ikke får det gjort.

Ofte er burde et udtryk for, at der ikke er overensstemmelse med din fornuft og din lyst. Din fornuft siger, at du burde gå 30 minutter hver dag. Men du har bare ikke lyst. Især ikke de dage, det regner.

Prøv at skifte ”burde” ud med ”vil” eller ”vil ikke”

Ved at sige ”Jeg vil” eller ”Jeg vil ikke” til dig selv i stedet for ”Jeg burde”, så tager du et aktivt ansvar. Og du kommer til at leve mere i harmoni med dine værdier. Fremfor at slæbe rundt på den dårlige samvittighed.

  • Lav en liste over alt, hvad du burde. Den kan sikkert godt blive lang. Du kan finde inspiration på den liste, du lavede under punkt 1. Tag nu hvert enkelt punkt og mærk efter: Vil du [gå 30 minutter hver dag eller indsæt selv]? Hvis svaret er nej, så slip idéen om at det bør du. Skift burde ud med ”vil ikke”. Hvis svaret er ja, så beslut helt konkret hvordan og hvornår du vil få det til at ske. Skift burde ud med ”vil”.

3. Vær stolt af selv de små skridt du tager

”Vent ikke indtil du når i mål med at være stolt af dig selv – Vær stolt af hvert eneste skridt du tager hen imod dit mål” (ukendt citat)

Du kan gøre din dårlige samvittighed mindre ved at fjerne fokus fra alt det, du ikke får gjort, og alt det du måske ikke lykkes med (endnu). Det gør du vel at flytte fokus over på, at det der faktisk lykkes for dig. Selv de helt små ting.

For du behøver ikke gøre det hele på en gang. Særligt ikke når vi taler om livsstilsændringer, som også skal holde på den lange bane.

(Lad mig her pointere, at der selvfølgelig er forskel på os, og hvor meget vi magter på en gang. Nogen har det bedst med at hoppe ud i vandet med hovedet først, mens andre starter med at dyppe den ene lilletå. Begge dele er helt fint.)

  • Find en lille notesbog og læg den ved din seng. Hver aften inden du går i seng, eller hver morgen inden du står op, skriver du tre ting, som du er stolt over ved dig selv. Det kan også være noget, du er stolt over at have gjort i løbet af dagen.

Mennesker med en livsstilssygdom som Type 2 diabetes bliver ofte ramt af dårlig samvittighed. Og selvom det er en normal følelse for alle, kan den være særlig stærk, når det handler om vores sundhed.

Derfor er det vigtigt, at du dels acceptere den dårlige samvittighed, men også arbejder aktivt på at skifte den ud med mere positive og konstruktive tanker. Så du hjælper dig selv ind i en god spiral, hvor det føles godt, og du får det bedre.

Det er vigtigt for din sundhed, at du ikke lader dig overvælde af dårlig samvittighed, skyld og skam.

 

Vil du vide mere om, hvorfor jeg ikke mener Type 2 diabetes er din egen skyld, kan du læse mere her: “Har de officielle kostråd givet dig Type 2 diabetes?”

 

KØB BOGEN! Lær meget mere om kolesterol, fedt og blodsukker i bogen

Spis dig fri for Type 2 diabetes

– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt

Bestil bogen her  – FRI FRAGT >>

Jane Kudsk

Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.

Modtag nyhedsbrevet fra Spis dig fri og Triba

- og få guiden "9 Trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes".

 

I nyhedsbrevet sender jeg dig viden og inspiration om diabetes, mad og sundhed, samt tilbud på mine ydelser.

 

TAK for din tilmelding!