TELEFON 53 26 77 22

Studier viser, at hver 5. danske diabetiker lider af diabetesstress.

Og jeg kan godt genkende billedet.

Det at være ramt af diabetes fylder meget. Det kan føles som et fuldtidsjob:

Medicin flere gange dagligt… Lægebesøg i tide og utide… Synskontroller… Fodterapeuter… En evig kamp for at gøre det rigtige og passe på sig selv…

Diabetes er i høj grad en sygdom, der ligger et ansvar (og pres) på dine egne skuldre for at få det bedre: at yde dig selv ”egenomsorg”. For mange kan det føre til mere stress i hverdagen.

Og ikke nok med det, så er sygdommen i sig selv med til at øge risikoen for stress og depression.

Derfor er det en god idé at vide lidt mere om diabetesstress, og hvad du selv kan gøre ved det.

 

Forskellige typer stress, der kan påvirke din diabetes

Stress påvirker os forskelligt, men de forskellige typer stress påvirker også kroppen forskelligt.

Der findes både fysisk stress og mental stress, som påvirker dit blodsukker og din diabetes.

Fysisk stress får blodsukkeret til at stige. Hvis du for eksempel er syg eller skadet, så kan blodsukkeret stige, mens kroppen arbejder på at blive rask.

Mental stress kan også få blodsukkeret til at stige. Mange oplever højere blodsukker, der er sværere at kontrollere i perioder, hvor de er stressede eller ikke har det godt psykisk.

Selve det at få diagnosen er en psykisk belastning. Følelser som skyld og skam blander sig med frygt for, hvad fremtiden bringer med sig af følgesygdomme. Mange lever med kronisk dårlig samvittighed, og er forvirrede over hvad de fx må og ikke må spise. At passe sin diabetes – eller holde den fra døren – er en livslang proces. Og for mange kan det være svært at håndtere.

Usikkerheden og den følelsesmæssige ubalance øger mængden af stresshormoner som kortisol i kroppen. Og stresshormoner får blodsukkeret til at stige, fordi deres opgave er at gøre kroppen klar til kamp eller flugt – og så er det godt med ekstra sukker i blodet til at brænde af. Men når stresshormonerne er kronisk forhøjede, så belaster det kroppen.

 

Det høje blodsukker påvirker dit stressniveau – og omvendt

Når blodsukkeret er for højt påvirker det hele kroppen – også hjernen.

Det er derfor du er særligt udsat for stress og depression, når du har diabetes.

Men ikke nok med at dit blodsukker påvirker dit humør, og dit humør påvirker dit blodsukker.

Så dårligt humør, stress og depression øger din risiko for at udvikle diabetes. Og kan være med til at forværre den – eller gøre det svært at styre blodsukkeret, hvis du allerede har diabetes.

Der tegner sig et billede af en ond spiral.

Og det er da i sig selv lige til at blive stresset over!

Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du kan gøre for at undgå stress og depression.

 

Sådan holder du øje med, om stress påvirker dit blodsukker

Hvis du måler dit blodsukker regelmæssigt, kan du lave en oversigt, hvor du sammen med blodsukkeret også noterer: ugedag, om du har foretaget dig noget særligt, hvordan du har sovet osv. Samtidig vurderer du din mentale trivsel på en skala fra 1-10, hvor 1 er meget stresset og/eller i dårligt humør og 10 er ingen stress og højt humør.

På den måde kan du holde øje med, om der er en sammenhæng mellem dit blodsukker og dit stressniveau og humør. Måske har du højere blodsukker mandag morgen, hvor du særligt stresset og træt? Så vil det være en god idé, at du forsøger at finde nye rutiner, der mindsker din stress mandag morgen.

 

Symptomer på stress

Symptomer på stress kan komme snigende, så du næsten ikke bemærker det.

Stress kan få dig til at føle dig:

  • Rastløs
  • Irriteret
  • Urolig
  • Umotiveret
  • Bekymret

 

Stress kan give dig fysiske symptomer som:

  • Vejrtrækningsbesvær / trykken for brystet
  • Træthed
  • Hjertebanken
  • Stort søvnbehov eller søvnbesvær
  • Hovedpine

Stress kan også få dig til at ændre adfærd for eksempel at trække dig fra andre mennesker, spise mere eller mindre end du plejer, ryge eller drikke mere end du plejer, få raserianfald eller skælde voldsomt ud.

 

Sådan kan du mindske stress

Først og fremmest skal du være god ved dig selv.

Har du overskud til det, så forkæl dig selv med god, blodsukkerstabil mad med mere fedt og mindre kulhydrat. På den måde undgår du store svingninger i blodsukkeret, der påvirker dit humør. Mange oplever også at få mere energi. Men start i det små, og tag de skridt du magter.

Andre ting du kan gøre for at lægge en dæmper på stressen er:

  • Daglig meditation kan være en stor hjælp til at få ro på kroppen. Der findes mange gode apps og lydfiler, der kan hjælpe dig på vej.
  • Taknemmelighed og større fokus på det gode i dit liv, kan være et stærkt værktøj, når du har det svært. For ligegyldig hvordan du har det, er der altid et eller andet at være taknemmelig for. Har du lyst, kan du prøve min taknemmelighedsdagbog helt gratis– lige til at printe.
  • Vejrtrækningsøvelser hvor du for eksempel trækker vejret dybt ind gennem næsen og langsomt puster ud gennem munden tre gange. Brug vejrtrækningen til at berolige dig selv, både hvis du er stresset eller i følelsesmæssig ubalance; hvis du fx bliver meget hidsig.
  • Bevægelse i naturen giver ro til nervesystemet. Mærk efter om du har brug for at få ro på kroppen – så gå en langsom tur – eller om du har brug for at få pulsen lidt op. Hård motion kan for nogen være med til at brænde stresshormonerne af, og for andre øger det stressniveauet i kroppen. Så mærk rigtig godt efter.
  • Skyldes stressen dit arbejde, så sørg for at fortælle det til din chef, så arbejdspladsen kan hjælpe med at løse problemet. Stress på arbejdet tager vi med hjem, og det kan påvirke din diabetes. Hvis din arbejdsplads ikke kan hjælpe, kan det være nødvendigt at finde et andet job. Selvom din stress ikke skyldes dit arbejde, er det stadig en god idé at være åben omkring, at du har det svært, så arbejdspladsen kan tage hensyn til dig.

 

Få hjælp til din diabetesstress

Diabetesstress kan udvikle sig til depression, hvis der ikke bliver taget hånd om det. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at mindske din stress og være åben omkring, hvordan du har det.

Du kan søge hjælp hos lægen eller i forskellige diabetesstøttegrupper. Er du i forløb hos mig, er det også vigtigt, at du fortæller mig, hvordan du har det. Jeg har selv været ramt af stress og har mange værktøjer til, hvordan du kan få det bedre. Værktøjer som jeg har prøvet på egen krop.

 

Når du har diabetes, er du nødt til at passe ekstra godt på dig selv. Ikke kun ved at spise mad, der holder dit blodsukker lavt, men også ved at undgå negative tanker og for meget stress og jag.

Et af mine bedste værktøjer til at få ro på kroppen og tankerne er taknemmelighed. Ved at være taknemmelig hver dag, kan du øge din livskvalitet og din glæde ved livet.

Derfor har jeg lavet Taknemmelighedsdagbogen i samarbejde med Cathrine fra My Pocket of Time. Læs mere og køb bogen HER.

Du kan endda prøve den helt GRATIS i en uge – lige til at printe – HER

KØB BOGEN! Lær meget mere om kolesterol, fedt og blodsukker i bogen

Spis dig fri for Type 2 diabetes

– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt

Bestil bogen her  – FRI FRAGT >>

Jane Kudsk

Jane Kudsk

Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.

Modtag nyhedsbrevet fra Spis dig fri og Triba

- og få guiden "9 Trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes".

 

I nyhedsbrevet sender jeg dig viden og inspiration om diabetes, mad og sundhed, samt tilbud på mine ydelser.

 

G1.5 - Nyhedsbrev Spisdig fri

TAK for din tilmelding!