TELEFON 53 26 77 22

Forstå sammenhængen mellem diabetes og overvægt  – så er det meget lettere at opnå det vægttab, du drømmer om.

Alle ved at overvægt og fedme kan føre til Type 2 diabetes.

Men de færreste tænker på, at diabetes også ofte fører til overvægt.

Det er altså ikke altid overvægten, der kommer først.

Eller sagt med andre ord, når du udvikler Type 2 diabetes, vil din overvægt sandsynligvis blive værre (og værre).

kombinationen af overvægt og diabetes kan blive en (meget) ond cirkel.

Men faktisk er det ikke alle Type 2 diabetikere der er overvægtige, og det kan være en rigtig god idé at forstå hvorfor.

Læs med her.

 

Type 2 diabetes og overvægt

 

De fleste – men altså ikke alle – Type 2 diabetikere vejer for meget.

Og lad mig slå fast med det samme: det ER en god idé at tabe nogle kilo, hvis du vejer for meget som Type 2 diabetiker. Et vægttab på bare 5-10 % af din kropsvægt, kan forbedre din diabetes.

Men nogle mennesker udvikler altså Type 2 diabetes, selvom de er normalvægtige.

Type 2 diabetes er en tilstand, hvor blodsukkeret er for højt. Og det kan der være mange årsager til.

Normalvægtige diabetikere har nogle gener der gør, at de ikke er så gode til at danne insulin. Så der er ikke nok insulin, og det får blodsukkeret til at stige.

Er du overvægtig diabetiker har du sandsynligvis en høj produktionen af insulin – ofte på grund af en usund livsstil, uhensigtsmæssige madvaner eller stress. Og med tiden medfører det, at insulin kommer til at virke dårligere og dårligere – det som vi kalder insulinresistens.

(Det er ligesom antibiotikaresistens – når vi bruger for meget antibiotika bliver bakterierne resistente, og så virker antibiotika ikke så godt mere)

Og nu får du nøglen til at forstå forskellen:

Insulin sænker ikke bare blodsukkeret – Insulin er vores fedtlagringshormon.

Det betyder, at de mennesker (ca. 20 % af Type 2 diabetikere) der ikke danner så meget insulin, ikke tager på.

Hvorimod de der danner for meget insulin, lagrer en masse fedt og tager på.

 

Det vigtigste for dig, hvis du er overvægtig Type 2 diabetiker og gerne vil tabe dig, er altså at få sænket dit insulin og din insulinresistens.

Lad os kigge lidt mere på vægttab og diabetes 2, og hvad du kan gøre, hvis du gerne vil tabe dig.

 

Diabetes og vægttab

 

Vejer du for meget, og har du fået konstateret for højt blodsukker?

Så har din læge eller diabetessygeplejerske garanteret sagt til dig, at du skal gå hjem og tabe dig.

Men det er ikke en let sag, når din diabetes og din overvægt begge to forværrer hinanden. Som i en virkelig ond cirkel, der ikke sådan lige er til at komme ud af.

Med mindre du ved hvordan selvfølgelig.

Jeg møder mange, der har prøvet at gå frustrerede hjem fra lægen med beskeden om at tabe sig og følelsen af at være lidt af en fiasko.

Vel at mærke uden at få konkret vejledning med hjem om, hvad de dog skal gøre for at tabe de der ekstra kilo.

Du har sandsynligvis forsøgt at tabe dig før. Og måske virkede det – i hvert fald i noget tid. Men kiloene ryger ofte på igen, når metoden ikke er langtidsholdbar, og blodsukkeret stadig er for højt.

Så derfor skal du gøre noget andet, end du plejer.

 

5 tips til diabetikere, der vil tabe sig:

 

Har du for højt blodsukker, og vil du gerne tabe dig?

Her får du mine 5 bedste råd, der virker super effektivt.

Det er faktisk så effektivt, at jeg virkelig vil anbefale dig at have en fagperson med på sidelinjen. Hvis du får diabetesmedicin, kan det være nødvendigt at skære ned på dosis, allerede inden du går igang. Så tag fat i din læge eller benyt dig af mit tilbud om 20 minutters gratis rådgivning, før du starter op.

 

1) Sænk indtaget af kulhydrater

 

Kulhydraterne i din mad bliver omdannet til sukker, og får dit blodsukker til at stige. Det er især kulhydrater fra brød, ris, pasta, kartofler mm. – og selvfølgelig sukker i slik, is, kager og sodavand.

Når dit blodsukker stiger, stiger mængden af insulin – fordi det er insulin, der får blodsukkeret til at falde igen.

Og da insulin er dit fedtlagringshormon, er det en god idé at holde det lavt. Og det gør du nemmest ved at undgå kulhydrater i din mad. Helt logisk – uden hokus pokus.

 

2) Spis naturligt, sundt fedt

 

Da vi blev fedtforskrækkede i 1980’erne og 1990’erne begyndte vi at spise mange flere kulhydrater. Det har resulteret i en epidemi af diabetes og overvægt.

I dag ved vi at naturligt fedt er sundt, og rigtig mange taber sig af at spise mere fedt (! ja den er god nok), fordi det mætter og holder blodsukkeret stabilt.

Fedtrig mad uden for mange kulhydrater er altså blodsukkervenlig mad, modsat de gængse anbefalinger.

Fedt får nemlig ikke insulin til at stige, og når du spiser fedt i stedet for kulhydrater, slår kroppen over på fedtforbrænding. Og du vil jo gerne forbrænde dit fedt!

 

3) Spis ikke for ofte

 

Blodsukkeret – og dermed insulin – stiger hver gang du spiser. Derfor er det ikke en fordel at gå og småspise hele tiden. Spis dig hellere godt mæt til måltiderne 2-3 gang om dagen – og undgå mellemmåltider.

Grunden til at du ofte bliver anbefalet at spise 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider for at holde blodsukkeret stabilt, er fordi kulhydrater giver ustabilt blodsukker. Og da vi blev bange for fedt, begyndte vi at spise flere kulhydrater.

Så spis sundt, naturligt fedt, der mætter og holder blodsukkeret stabilt – så behøver du kun spise 2-3 gange om dagen.

 

4) Drop at tælle kalorier og spis nok mad

 

Jeg tror ikke på det velmenende mantra om, at du bare skal spare på kalorierne og bevæge dig mere (luk munden og let røven!), når du vil slanke dig. Det er gammel logik, der ikke holder vand i virkeligheden.

En kaloriefattig sultekur med streng kalorietælling kan godt give dig et hurtigt vægttab, men din krop svarer igen ved at sænke energiforbruget og holde ekstra godt på kalorierne.

Når du sulter dig selv, tror kroppen at der er hungersnød, og så går den i energisparetilstand for at overleve. Så resultatet er, at vægttabet ikke holder ligegyldigt, hvor lidt du spiser. Og hele projektet bliver virkelig op ad bakke.

Du skal derimod spise ordentlig mad, der giver din krop den næring, den har brug for. Du skal selvfølgelig ikke overspise, men du skal altså heller ikke sulte dig selv.

Ved at spise blodsukkervenligt vil du kunne tabe dig samtidig med, at du er mæt. Du vil også få mere ro i maven og resten kroppen. På den måde får du overskud til at leve det aktive liv, du drømmer om, og det bliver meget lettere for dig at holde fast i de nye madvaner.

 

5) Fokus væk fra vægten

 

Når du gerne vil tabe dig, kan det hjælpe at flytte dit fokus fra tallet på din vægt over på alt det gode, du opnår ved at gøre noget godt for dig selv.

Du mærker sikkert nogle gode fornemmelser i kroppen. Og det er dem, du skal have fokus på for at holde motivationen i længden.

Der er selvfølgelig også god motivation i at se tallet på vægten gå ned. Men det er også nemt at blive slave af vægten. Jeg har mødt mennesker, der vejer sig mange gange dagligt i forbindelse med vægttab. Det stresser og gør ikke noget godt for dig. Vej dig i stedet kun en gang om ugen eller en gang om måneden.

Du kan også overveje at bruge et målebånd i stedet for vægten. Nogle gange sker der store forandringer med kroppen uden, at det kan ses på vægten – især hvis du motionere meget.

 

Ønsker du hjælp til et vægttab, der holder?

 

Jeg hjælper diabetikere med at spise sig til et lavt, stabilt blodsukker – og mange vil også gerne ned i vægt.

Jeg hjælper dig med at ændre kostvaner på en måde, hvor du kan:

  • tabe dig i vægt, så du kan kende dig selv i spejlet igen
  • få forbedret dit blodsukker og dine diabetessymptomer
  • mindske smerter og andre ulemper forbundet med din overvægt
  • få lavere blodtryk og kolesteroltal
  • blive mæt på en behagelig måde
  • få mindre sukkertrang og slippe for at gå sukkerkold sidst på eftermiddagen
  • få energi og overskud til at passe godt på dig selv og fortsætte med at spise rigtigt.

 

Det er ikke kun maden, der er vigtig for dit vægttab. Sammen arbejder vi også med dine tankemønster og dit mind-set omkring mad, vægt og sundhed, så du får et mere afslappet og harmonisk forhold til mad. Jeg hjælper dig på en måde, der øger dit velvære og chancen for at kiloene ikke sniger sig tilbage igen.

Mit udgangspunkt er, at mad skal være forbundet med glæde og nydelse. Den skal være farvestrålende, velsmagende og give dig energi til at nyde livet sammen med dem, du holder af.

KØB BOGEN! Lær meget mere om kolesterol, fedt og blodsukker i bogen

Spis dig fri for Type 2 diabetes

– Sænk blodsukkeret ved at glemme alt du har lært om fedt

Bestil bogen her  – FRI FRAGT >>

Jane Kudsk

Jane Kudsk

Om forfatteren
Jane Kudsk er uddannet kandidat i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring på den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole i 2004. Hun er desuden certificeret Madmentor og har en lang række efteruddannelseskurser bl.a. i den motiverende samtale, spiseforstyrrelser, samt Type 2 diabetes og behandling.
Jane Kudsk er grundlægger af Spis dig fri i 2016, hvor mennesker med type 2 diabetes kan få kvalificeret og på samme tid jordnær ernæringsvejledning.
Jane har hjulpet hundredvis af danskere med at spise sig til et lavere blodsukker, mindre medicin og mere energi til livet.
Du er altid velkommen til at kontakte Jane på jane@triba.dk.

Modtag nyhedsbrevet fra Spis dig fri og Triba

- og få guiden "9 Trin til at spise dig fri for Type 2 diabetes".

 

I nyhedsbrevet sender jeg dig viden og inspiration om diabetes, mad og sundhed, samt tilbud på mine ydelser.

 

G1.5 - Nyhedsbrev Spisdig fri

TAK for din tilmelding!